EvolutiebannerDe Leakey's


In de jaren '30 verwierf Louis Leakey samen met zijn vrouw Mary grote bekendheid door hun onderzoek naar menselijke fossielen. Ook zijn zoon Richard werd een wereldberoemde paleoantropoloog. Later trad ook kleindochter Louise in de voetsporen van haar opa en vader. Hierna enkele bijzonderheden over deze beroemde familie van fossielenjagers.

Louis leakey

Dr. Louis Leakey aan het werk met Paranthropus boisei
Louis Leakey was archeoloog en antropoloog en geboren in Kabete, Kenia, op 7 augustus 1903. Omdat zijn interpretaties van de vondsten veel tegenstand opriepen, was Louis Leakey in zijn tijd een van de meest controversiƫle figuren in de paleoantropologie.

Klik hier voor meer informatie over de vondsten van Louis Leakey.

Louis overleed in oktober 1972.

Mary en Louis leakey

Mary Leakey
Mary Leakey, hier samen met haar man Louis, is geboren in Londen op 6 februari 1913. Naast hun grote vondst van Zinjanthropus (eigenlijk de vondst van Mary) en de fossiele voetsporen in Laetoly, hield ze zich vooral bezig met de bestudering van de vele stenen werktuigen die in de Olduvaikloof gevonden zijn. Pas in de jaren '80 trok Mary zich officieel terug.

Mary overleed in december 1996.

Richard leakey

Richard E. Leakey op jonge leeftijd
Richard Leakey is paleoantropoloog, zoon van Louis Leakey en geboren in Nairobi op 19 december 1944. Richard werd bekend door zijn vondsten in de jaren zeventig van Australopithecus en Homo habilis rond het Rudolfmeer (Turkanameer) en in de Omovallei (Ethiopiƫ). Hij werd in 1974 directeur van het National Museum van Kenia en in 1989 werd hij directeur van de Kenyan Wildlife Service. Ook zijn vrouw Meave Leakey, die ook zeer deskundig op dit gebied was, heeft veel veldwerk verricht.

Klik hier voor meer informatie over de vondsten van Richard Leakey.

Louise Leakey

Louise Leakey
Louise Leakey is een Keniase paleoantropoloog en dochter van de vermaarde paleontoloog Richard Leakey en dus kleindochter van paleontoloog Louis Leakey (zie boven). Louise is in 2003 gehuwd met Emmanuel de Merode. Ze hebben twee dochters, geboren in 2004 en 2006.

Zij treedt in in de voetsporen van haar opa en vader en maakte in 2008 een film waarin zij vraagt, "Wie zijn wij?" De vraag brengt haar naar de Rift vallei in Oost-Afrika waar ze graaft naar de evolutionaire oorsprong van de mensheid en suggereert een verbazingwekkende nieuwe visie op onze concurrerende voorouders.
Ook gaat zij uitgebreid in op de beroemde vondst van haar vader 'Homo rudolfensis'.

De film is afkomstig van de site www.ted.com. Ik heb het stukje reclame, voordat de film begint, laten staan uit waardering voor dit bedrijf dat de film publiceerde. TED is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt informatie van velerlei aard over de wereld te verspreiden.

Klik hier om de film te bekijken. Film is Nederlands ondertiteld en duurt ongeveer 15 minuten.


Naar homepage