Evolutiebanner
Schedel Nariakotomo jongen

Wordt ook wel Nariakotome jongen, Homo erectus of Turkana boy genoemd

Kamoya Kimeu, bijgenaamd Mac, deel uitmakend van het team van Richard Leakey en Alan Walker, vond op 22 augustus 1984 - tien jaar na de vondst van Lucy - in de omgeving van het Turkanameer, in het gebied Nariakotome in Kenia, het eerste fragment van 2,5 bij 5 centimeter van een, naar later bleek, zeer bijzonder fossiel. In de weken erna vonden Leakey en Walker nog meer fragmenten. Na het verplaatsen van 1500 ton sediment, werd 40% van het skelet gevonden. een opmerkelijk hoog percentage in de wereld van de paleontologie. Toen in 1988 het skelet en met name de schedel, volledig waren gereconstrueerd, was het resultaat een prachtig compleet skelet van ongeveer 1,6 miljoen jaar oud.

Alan Walker
Alan Walker

De naamgeving is een beetje verwarrend. De Nariakotome jongen gaat ook door het leven als; Homo ergaster (betekent werkende mens); als Turkana boy (omdat hij vlak bij het Turkana meer is gevonden) en ten slotte de meer algemene naam Homo erectus. Om het helemaal compleet te maken; zijn wetenschappelijke aanduiding is KNM WT 15000.

De Nariakotome jongen, zoals het skelet al snel genoemd werd, was nog niet volwassen. Hij had het gebit van een moderne 11- a 12-jarige, maar zijn ontwikkeling ging sneller dan bij moderne mensen en dus was hij misschien slechts 9 jaar oud. Voor zijn leeftijd was hij lang, zelfs naar moderne begrippen, maar liefst 1,63 meter. Als volwassene zou hij waarschijnlijk wel 1,83 meter zijn geworden. Lang en slank is ook de omschrijving voor de bewoners van de Turkana regio en die eigenschap helpt hen de verzengende hitte van de Keniaanse vlakte sneller kwijt te raken.

Net als bij de mens ontwikkelden de hersenen zich bij de Nariakotome jongen sterk na de geboorte. De hersenininhoud verdrievoudigde. Dit menselijke kenmerk was dus kennelijk 1.5 miljoen jaar geleden al volledig ontwikkeld. Bij een chimpansee ligt dit bijvoorbeeld beduidend lager.

Richard Leakey
Richard Leakey

Leakey classificeerde de Nariakotome jongen als Homo erectus. Het skelet zag er vrij modern uit, maar vooral de ribbenkast en de schedel waren nog erg primitief. Het probleem met die classificatie was echter dat de lange en slanke bouw van de Nariakotome jongen wel overeen kwam met andere Afrikaanse erectus fossielen, maar niet met de zware en robuuste erectus fossielen uit Aziƫ.

Nu men een bijna compleet skelet had om te bestuderen was het veel gemakkelijker te zien dat de Afrikaanse erectussen behoorlijk afweken van hun Aziatische verwanten. Er werd dus besloten de Afrikanen in een aparte soort te plaatsen: Homo ergaster, de werkende mens.

Klik hier hier voor een afbeelding van het skelet.

Klik hier voor een filmpje van Homo ergaster.

bron filmpje Nariakotome jongen: Smithsonian National Museum of Natural Historie


Naar homepage