EvolutiebannerOok bekend als 'Schedel 1470'.


Homo rudolfensis

De naamgeving van deze schedel is nogal verwarrend. De vondst wordt Schedel 1470, maar ook Australopithecus rudolfensis of Homo habilis genoemd. Sorry, maar ik heb het niet bedacht.

Het begon allemaal toen het koksmaatje Bernard Ngeneo in 1972 bij Koobi Fora Kenia, in het kamp van Richard Leakey een paar stukjes van een schedel oppakte, waar niemand anders aandacht aan had geschonken. Hij markeerde de plek, liep opgewonden naar het kamp terug en zei dat hij een mensachtige gevonden had. Bij nader onderzoek bleek dit inderdaad te kloppen. Zelfs de beroemde fossielenjager Kamoya Kimeu had het belang van de botten niet onderkend. Hij dacht dat het delen van een antilopenschedel waren. De schedel bestond uit 150 flink verweerde fragmenten en had een inhoud van 775 kubieke centimeters. De schedel werd aanvankelijk gedateerd op 2.9 miljoen jaar.


Reconstructie van Homo rudolfensis
Homo rudolfensis in 1000 stukjes
Reconstructie van Homo rudolfensis
Een indruk van de enorme klus om
de schedel te reconstrueren.

Er ontspon zich een jarenlange ruzie over deze vondst. Was het wel een Homo?, of toch een Australopithecus? Volgens Alan Walker, hoogleraar antropologie en biologie aan Pennsylvania State University, was het een Australopithecus. Alan Walker heeft deze discussie niet kunnen winnen. Het bleef Habilis 1470. Zo dateerde ene Basil Cooke, zeer tegen de zin van Richard Leakey, deze vondst op 2 miljoen jaar. Andere bronnen geven zelfs een periode op van tussen 2.4 en 1.5 miljoen jaar geleden.Foto van deze prachtige reconstructie is afkomstig uit een speciale edite van Scientific American

De tuflaag, waaronder het exemplaar is gevonden, is inmiddels met radiometrische methoden zorgvuldig gedateerd op 1.88 miljoen jaar. Dit gegeven is ten slotte ook geaccepteerd door Richard Leakey.

Richard Leakey
Richard Leakey

Door veel onderzoekers wordt 1470 tegenwoordig, samen met eerder gevonden Homo habilis fossielen 'Homo rudolfensis' genoemd. (Rudolfensis is afgeleid van Lake Rudolf, waarbij in de buurt de fossielen gevonden zijn. Lake Rudolf heet overigens tegenwoordig Lake Turkana).

Deze schedel, waarvan de wetenschappelijke aanduiding KNM ER1470, zou de geschiedenis ingaan als een van de belangrijkste hominide fossielen ooit gevonden.

Augustus 2012. Klik hier voor een verhaal over aanvullende vondsten van Homo rudolfensis. Mogelijk dat er, naast Homo habilis en Homo erectus, een derde oermens is gevonden in Afrika!


Naar homepage