Evolutiebanner
Zinjanthropus

bron foto: Smithsonian National Museum of Natural Historie

Louis en zijn vrouw Mary werden algemeen bekend door de vondst (door Mary) op 17 juli 1959 van een schedel van een aapachtige hominide in de Olduvaikloof in Noord-Tanzania, door hem Zinjanthropus genoemd (Zinj is een lokaal woord voor oost. Het was de eerste hominide die in oost Afrika gevonden werd). Tegenwoordig wordt het fossiel Paranthropus boisei, maar ook wel Australopithecus boisei genoemd (de naamgeving boisei was een eerbetoon aan hun sponsor Charles Boisei). Ook werd de schedel, vanwege zijn enorme kaken en kiezen en zeer forse beenkam, de notenkrakerman genoemd. De schedel werd in 1961 gedateerd tussen 1,6 en 1,9 miljoen jaar oud. Wetenschappelijke aanduiding is OH 5.

In 1961 vond Louis een schedeldak OH 9 van de eerste Afrikaanse Homo erectus. Omdat de hersenen te lang en te klein zouden zijn, wilde Louis niet geloven dat Homo erectus een directe vourouder van de mens was. Voor Louis was het niet meer dan een uitgestorven zijtak. Later zou blijken dat hij ongelijk had.

Verdere bekende vondsten van Louis Leakey zijn:

Cindy
Hiervan zijn een boven- en onderkaakbeen en enkele schedelfragmenten gevonden. Het exemplaar is als Homo habilis omschreven. Wetenschappelijke aanduiding is OH 13.

George
Van het skelet zijn een vertrapte schedel en enkele tanden gevonden.

Louis Leakey overleed in 1972.

Klik hier voor een filmpje van Paranthropus boisei.

bron filmpje Paranthropus boisei: Smithsonian National Museum of Natural Historie


Naar homepage